×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Rapor-1: Çanakkale Savaşları konferansı (18 Mart 2024)

Çanakkale Savaşları konferansı, 18 Mart 2024 tarihinde Öğr. Gör. Dr. Tüzel ATICI tarafından Çankaya Üniversitesi Kırmızı Salonda verilmiştir.

Konferansta özetle, I. Dünya savaşının nedenleri, İtilaf Devletlerinin Çanakkale’de cephe açmaya yönelten etkenler, deniz ve kara savaşları ana hatları ile hatırlatıldıktan sonra daha önce üzerinde araştırma yapmamış olduğumuz iki konuya değinilmiştir.

Bunlardan birincisi, Çanakkale Savaşları sırasında denizaltı harekâtı ki bu yolla İtilaf Devletlerinin İngiliz, Fransız ve Avustralya denizaltıları Marmara Denizine sızarak Türk Ordusunun ikmal faaliyetlerini yer yer olumsuz yönde etkilemişlerdir. Buna karşılık Türk Ordusu, müttefik Alman denizaltıları ile bu denizaltı savaşına karşılık vermiştir.

İkinci konu ise, İngiliz ve Fransız deniz ve kara unsurlarının savaş esnasında insan haklarını hiçe sayarak yapmış oldukları hukuk ihlalleridir.

Türk İstiklal Savaşının da motive edici gücünü sağlayan etkenlerden biri olan Çanakkale Savaşı konusundaki konferansa akademik ve idari personelle, 155 öğrenci katılmış, Çanakkale Savaşları konusunda bilgiler tazelenmiş, Atatürk ve silah arkadaşları ile şehitlerimiz anılmıştır.